Automatisering en innovatie dankzij RPA

Automatisering en innovatie dankzij RPA

Een hand met een smartphone en een illustratie die RPA symboliseert

Een RPA (Robotic Process Automation) laat toe om bedrijfsprocessen te automatiseren. Deze technologie automatiseert op efficiënte wijze eenvoudige en repetitieve taken. Op deze manier verliezen werknemers minder tijd met randactiviteiten die weinig tot geen meerwaarde leveren en kunnen ze zich focussen op de zaken die cruciaal zijn voor hun activiteit.

In mei 2019 startte het RSVZ, in samenwerking met de firma DXC, met de ontwikkeling van twee proofs of concept (POC's) voor de dienst Fictieve aansluitingen. De bedoeling was om de haalbaarheid, doeltreffendheid en de toegevoegde waarde van de RPA's te achterhalen.

Tijdswinst en inhalen van de achterstand

Na de eerste "kennismaking" met deze innovatieve technologie, schakelde het RSVZ onmiddellijk een versnelling hoger door een van deze POC's in een productieomgeving toe te passen. Het proces dat de robot - tot nu toe - uitvoert, is het automatisch afsluiten van opdrachten binnen eDossier, de informaticatoepassing  die de dienst Fictieve aansluitingen gebruikt. De resultaten van de eerste drie maanden waren verbluffend. Tijdens die periode werd niet minder dan 625 uur uitgespaard, de achterstand van een volledig jaar weggewerkt en steeg het aantal gevallen dat wekelijks wordt verwerkt met 100% waardoor er geen achterstand meer is. 

 

Dat eerste succes werd onmiddellijk uitgebreid naar de dienst Verplichtingen. Er werd een gelijkaardige robot ingevoerd om de gelijkstelling van de legerdiensten automatisch af te handelen. En ook hier was het een succes. De robot leverde een echte meerwaarde op voor het team.

De RPA's: een meerwaarde voor de werknemers

We gebruiken een maturiteitsmodel dat bestaat uit vier horizonten om het intelligentieniveau van onze automatiseringen te vergroten. De ingevoerde automatiseringen behoren tot een eerste horizont waarbinnen eenvoudige en repetitieve taken worden geautomatiseerd met behulp van een "niet-intelligente" robot. Naarmate de ervaring met dit soort automatisering groeit, kunnen we er voortdurend intelligentie aan toevoegen. Deze benadering laat ons toe om innovatie te leveren die van onderuit gedragen wordt en die een echte meerwaarde kan bieden voor de medewerkers van het RSVZ.

Ontdek meer projecten​

Agile werken impliceert flexibiliteit van tijd en plaats en is meer dan enkel werken op een...

Klantvriendelijkheid en oplossingsgerichtheid staan hoog in het vaandel bij de administratie die de...

We leven in een VUCA-wereld (Volatile, Uncertain, Complex...

Onze ambassadeurs hebben meer dan 100 Agile verbeterings-ideeën ingediend. Al deze ideeën hielden een bijzondere...

De Agile werken is een nieuwe manier van werken die een mentaliteitswijziging...