Eenjarig bestaan van de directie Eerlijke concurrentie

Eenjarig bestaan van de

directie Eerlijke concurrentie

In 2018 blies de directie Eerlijke concurrentie (ECL) van het RSVZ haar eerste kaarsje uit. Deze jongste telg van het RSVZ zag het levenslicht in april 2017 na de versterking en het redesign van de sociale inspectiediensten.

 

Haar hoofdopdracht bestaat erin een eerlijke concurrentie tussen zelfstandigen te waarborgen. Daartoe legt ze de nadruk op 2 luiken, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:

 

  • Het preventieve luik en de begeleiding van zelfstandigen: Het ondernemingsavontuur is een uitdaging. De zelfstandigen zijn een essentieel economisch onderdeel van onze maatschappij. Het is dus onontbeerlijk om hen te informeren over zowel hun rechten als hun plichten en hen waar nodig te helpen.
  • Het eerder repressieve luik: De sociale fraude en de sociale dumping nemen helaas steeds verder toe. Dat heeft een impact op zowel de directe slachtoffers van deze fenomenen (die bijvoorbeeld geen recht op sociale zekerheid openen) als op de Staat (die inkomsten misloopt) en op de ondernemers die de regels respecteren (en die moeten opboksen tegen oneerlijke concurrentie door mensen die de regels aan hun laars lappen).

 

In 2018 is de directie ECL meerdere uitdagingen aangegaan, zoals:

 

  • De menselijke uitdaging: Begin 2017 telde de inspectiedienst van het RSVZ een 50-tal medewerkers. Eind 2018 telde de directie ECL meer dan 100 medewerkers. De resources van de directie zijn meer dan verdubbeld, en dit dankzij medewerkers met een uiteenlopende achtergrond (sociale inspectie, andere directies van het RSVZ, nieuwe personeelsleden) en dus ook met verschillende visies en ervaringen. De directie ECL bestaat nu een jaar en we kunnen vaststellen dat deze uitdaging en deze diversiteit essentiële troeven zijn gebleken voor de directie.
  • De ontwikkeling van een richtlijn: Met het redesign van de inspectiediensten diende het RSVZ een nieuwe rol binnen de inspectiediensten op zich te nemen. Die rol bestond erin langzamerhand de pool "zelfstandigen" te worden binnen de strijd tegen de sociale fraude, met behoud van zijn specifieke kenmerken. Zo heeft de directie ECL in 2018 haar activiteiten rond 4 assen geconcentreerd: de fictieve aansluitingen, de sociale dumping, het sluikwerk en de schijnstatuten. Gelijktijdig hiermee heeft de directie haar klassieke opdrachten voortgezet, waarbij de nadruk evenwel werd gelegd op het coachen en begeleiden van zelfstandigen.